2012. március 30., péntek

Amit eddig nem is láttam...

Bizonyos folyamatokat a Kindle Fire - gondolom, más tabletekhez hasonlóan - egészen különös módon intéz. Igazából mélyebb ismeretek után nem nyomoztam, tehát csak feltételezésre hagyatkozom, hogy ezek közül némely Android-sajátosság lehet. Ilyen például az, hogy az asztali, "normális" gépektől eltérően, itt egy folyamat valahol a háttérben akaratunktól függetlenül is fut. Persze, ha  - mondjuk valamelyik windows verzióban - felkapcsoljuk a Folyamatkezelőt, azért az is mutat géptől, beállítástól függően vagy 30-50 folyamatot, s júzer legyen a talpán, aki ezek közül biztonsággal ki tudja lőni a valóban szükségteleneket.
Ugyanez linux alatt a htop használatával kérdezhető le, bizony, komoly meglepetések itt is érhetik az avatatlant.
Mindezek mégis valamilyen módon kezelhetők, míg a Kindle Fire esetében is újabb alkalmazás bekapcsolásával lehet kikapcsolni. És láss csodát (vagy nem túl jól optimalizált folyamatkezelést, ki tudja) néhány másodperc múlva persze újra futnak a külön paranccsal kikapcsolt alkalmazástömegek.
Néhány napja egy cikk azzal is foglalkozott, hogy az elérhető ingyenes appok tulajdonképpen többe kerülnek, mint a fizetősek. Ennek az az oka, hogy az ingyenesek mindenféle reklámokat futtatnak, s ezekhez bizony erőforrás szükséges - azaz, hamarabb merül le az akksi. Ha pedig hamarabb lemerül, hamarabb kell majd újratölteni, s bizony ezen töltési ciklusok számossága véges. Na, ezt azért tudjuk a mobiltelefonokról is már, tapasztalatból.
További, eddig sohasem tapasztalt programhasználatot vettem észre a minap. Mint azt már korábban írtam itt,  a puppylinux.hu honosító közösségében is tevékenykedem. Egy legutóbbi fórumtéma hozta fel ezt a legfrissebb tapasztalást, ami egészen érdekes. (Itt lehet megnézni: http://puppylinux.hu/phpbb3/viewtopic.php?t=291&p=7842#p7842  Ha egy normál, asztali (ideértve mindig a laptopokat is...) gépen  látogatunk el egy honlapra, ahol ftp-s cím is szerepel, azt ugye a böngésző alapból kezeli, nyitja, szóval nem kér meg rá más alkalmazást.
A Kindle Fire esetében viszont az ftp-cím új programot indít, s azzal éri el az ottani tartalmakat. Ez egészen kitűnő munkamegosztás (nem mintha asztali gépen nem lehetne hasonlót beállítani) és mivel eddig még nem tapasztaltam, egyből ide is írtam. 
Ha tehát azt nézzük, akkor egyből 1:1 lett az arány.
Akárhogy is van, bizonyos tevékenységekre nálam máris előnyben van a tablet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése