2012. február 10., péntek

Újabb böngésző, a Dolphin

Megkerestem azt a böngészőt, amely a tableteken sokak kedvence: ez pedig a Dolphin. 
Aki gyorsan meg is nézné, innen lehet letölteni: dl.dropbox.com/u/6029542/dolphin_browser.apk
Ez persze már a sokadik változat, hiszen asztali gépes környezetekben ezeket nem lehet kipróbálni. Marad az úgyszólván a kézi módszer, ha találok valamit, ami jónak tűnik, azt bemásolom a dropbox-ba, onnan letöltöm, kipróbálom, s ha jó, meg tetszik is, akkor azt ajánlom. (A korábbi, működő példány valami keleti nyelven dolgozott, s hogy koreai, japán, vagy kínai volt-e, azt jártasság híján nem tudtak kellőképpen megítélni.)
Viszont ezzel egy kicsit újra bajban vagyok - nagyjából úgy, mint a Firefox esetében. Ugyan a Dolphin ezen verziója már tényleg gyors, meg jónak is tűnik, csak éppen mindent újra kéne hozzá konfigurálni, és van, amit (gondolom, egyelőre) nem is tudok átállítani.
Az Amazon Silk böngészője ugyanis már be van könyvjelzőzve, s azt is be tudtam rajta állítani - igaz, azt sem elsőre...-, hogy ne mobilokra optimalizált oldalakat hozzon be. Ezeket azonban mind a Firefox, mind a Dolphin esetében meg kell keresni, és meg is kell találni.
Azután az is bonyolítja a helyzetet, hogy most egy-egy újabb hivatkozásra, linkre kattintáskor feljön egy választóképernyő, ami persze jelentősen rontja a böngészés gyorsaságát, mert ugye valamit válaszolni kell a kérdésre. E kérdés persze egyszerű: mivel (melyik böngészővel) is szeretném az adott linket megtekinteni? 
Ugyanakkor határozott előnyét is látom egy újabb böngésző munkára fogásában.
Nevezetesen azt, hogy egy deregister-register folyamat után a Kindle Fire mintegy elveszíti a könyvjelzőit. Erről korábban már írtam itt - az ok nyilvánvaló, ezek az Amazon cloudban vannak tárolva, s ha nincs kapcsolat, akkor az el is veszik. Mivel viszont oda csak a Silk van "bekötve", a FF vagy a Dolphin nem, az ebben megjelölt oldalak nyilván azonnal előcsalogathatók, nem kell őket újra valahonnan elővenni.
Tettem egy próbát a kedvenc böngészőmmel a Chrome-mal is, amelynek e héten jelent meg Androidra írt kiadása. Igen ám, de az Amazon Kindle Fire tablet ugye a 2.3 Android módosított verziója alatt fut, ez a Chrome pedig a 4.0-át (ICS) igényelné. 
Ez van, hátra van még talán az Opera próbája. Ezt asztali gépen a win3.1 óta használom több-kevesebb folyamatossággal (a nekem meglévő első Opera-verzió éppen ráfért egy floppira!) majd meglátjuk találok-e, s az miként dolgozik a Kindle Fire-en.
***
P. s.
No, meg is találtam a Dolphin mindenféle beállítási lehetőségeit. Ahogyan gondoltam, ebben is ki lehet választani, milyen eszközként azonosítsa magát. S ha a desktopot jelölöm meg, akkor nem a mobilra optimalizált oldalakat hozza be. A látogatott oldalakat lehet könyvjelzőzni. Igen gyors. Eddigi tapasztalataim alapján lényegesen jobb, pontosabban szólva, a Kindle Fire esetében használhatóbb a Firefoxnál.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése