2011. december 29., csütörtök

Érzések

A napokban volt szerencsém "igazi", ugyancsak 7 collos tablethez is, amelyen 3.2 verziójú Android fut (HTC Flyer). Gazdája jóvoltából az úgynevezett android-érzést is megtapasztalhattam. Telepített a kedvemért néhány alkalmazást a marketből. Nyilván nagyon sokan tudják a folyamatot, de egy újszülöttnek ugye minden új: lefényképezte a kód-bart, annak alapján a többi úgyszólván automatikusan haladt, a kód alapján a marketben megkeresődött az alkalmazás, s gyakorlatilag beavatkozás nélkül egyszer csak ott termett az eszközön. Gazdája egyébként guru, mindent tud a windowsokról, a linuxokról, (az óvodában a jele a DOS volt) szóval igazi hozzáértő. Nyilván neki a lehető legkevesebb gondot okozná, hogy keressen a gépére valami neki szükséges, de még nem installált programot.
Nagyjából itt éreztem meg az Android-filozófiát - meg azt, hogy egyelőre Magyarországon ez a fíling nem lesz érezhető a Kindle Fire esetében.
Egy kicsit korábbról kezdem, hátha érthetőbb lesz.
Kezdetben volt a DOS (visszább nem megyek) és ahhoz az igazi hozzáértők értettek. Konzolt nyitottak, parancsszavakat püföltek, egy-egy új program installálása kisebb varázslásnak számított. Utána jött a Windows (mindegy, melyik) s ilyet használó emberek többségének is egy feltelepített gép szolgálta igényeit. Újabb program installálása már egyszerűbb volt, elég volt/elég ma is a valami.exe fált megkeresni, azután azt indítani, s a többit a program intézi: települ, ikont tesz az Asztalra, olykor a Gyorsindításba, stb. Linux alatt megint más a helyzet, de verzióként változó módon, ott is elég automatikus lehet a folyamat. Igazából a felhasználó szakértelmére egyre kevesebb szükség van: ami korábban guruk sajátja volt, egy 10-12 éves gyerek számára is könnyen megjegyezhető és érthető.
Ám ez még mindig a számítógépek világa: ne felejtsük el, hogy az Android meg mobiltelefonokra van kitalálva. A mobiltelefonok kezelése, használata, vétele(!!!) pedig nem igazán diplomához, előzetes kiképzéshez kötött. S a telepítés ezért még a korábbinál is minden korábbinál egyszerűbbé vált: mit tud csinálni egy átlag-mobiltulaj? Fényképet! Kész - más dolga ne is legyen. Esetleg - jó sokszor - adja már meg a bankkártyája adatait is, hogy ezért még pénzt is kérjünk, na jó, etessük is ilyen-olyan ingyenes appokkal. Tudom, kihagytam az Apple-vonalat, de az majdnem ugyanez...
Tehát, a Kindle Fire jelenlegi formájában és az Amazon által ráhegesztett felülettel és belső átalakításokkal erre nem képes. Magyarországon.
Ugyanakkor minden másra igen. Igen jó barátunk a Google... S azt meg már csak tudjuk, mit szeretnénk használni? Kereső kifejezésként olyasmiket szoktam beírni, hogy apk free download és persze a keresett alkalmazás célja, pl. Notepad. A kiadott találatokból eddig minden valóságos igényemet ki tudtam elégíteni.
Nyilván van, akit zavar az Amazon által megalkotott könyvespolc-rendszer, miért az, és miért nem más. Nyilván erre is lesz a nem túl távoli jövőben megoldás - engem nem igazán zavar. Azután, van olyan polc, amelyet magamnak rendezek be, ez a Kedvencek. Ide az általam preferáltak kerülnek, vagyis mégiscsak olyan lesz a tablet, amilyet a gazdája kíván.
A végére egy igen konkrét megoldás a Photoshop használatához. Újabb köszönet, Sanci! Szegény program nem talált képet a gépen, pedig volt az ott. No, a Total Commander segítségével hozzunk létre az SDcard-ban egy DCIM nevű könyvtárat, s a szerkesztendő képeket abba másoljuk be/helyezzük át - a Photoshop egyből látja, és már szerkeszthetünk is. Egyébként pofon egyszerűen - vághatunk, színt, fókuszt, élességet, kontrasztot állíthatunk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése