2011. december 30., péntek

Dokumentumok és programok

Azért nyilvánvaló lett nekem, hogy ha valóban használni szeretném, s nemcsak kissé drága játékszernek tekinteni a Kindle Fire-t, valahogy meg kell oldanom azt, hogy az asztali számítógépen íródott, és a tableten is fontos dokumentumaimhoz hozzá tudjak férni. Néha egyszerű betekintésre van csak szükség, máskor ezeken a dokumentumokon valamit alakítani is kellene. Egy további igényem, hogy a tableten létrehozott jegyzetet, dokumentumot, a lehető legkönnyebben érhessem el asztali környezetben is. 
Konkrét példa: be tudjak tekinteni a tanmenetbe, hol tartok, s melyek a következő egységek.
A másik: ha valakit mondjuk feleltetek, akkor a jegye a nyilván előre elkészített dokumentumba legyen elmenthető. 
S a harmadik: ha valami fontos(nak tűnő, ne nagyzoljak!!!) dolog jut eszembe, s azt kéne valahogy nem túl nagy munkával elmenteni. (Tudom, egy darab papír és a ceruza csodákat tesz, de ide is azok járnak és azok olvasnak, akik már lekapaszkodtak a fáról, nem barlangban laknak, s nem kövek összedörzsölésével csiholnak tüzet.)

A föntebb leírtakra végül is nem is túl hosszas próbálkozásokkal találtam megoldást. Mielőtt ezt ismertetném, néhány további alapfeltételt is ideírok.

- Olyan megoldást kerestem, amely nem új eszköz és felület, hanem valamely már megszokotthoz, általam használthoz kapcsolódik, sőt, abba ment, onnan vesz adatot, dokumentumot. 
Nekem emiatt az egyébként kitűnő, de inkább másra való Evernote kiesett.

Most akkor nézzük, hogy milyen program is kellhet ezekhez.
- valamilyen office alkalmazás, amely megnyitja az asztali gépen gyártott .doc, .xls, .ppt dokumentumokat.
- ezekbe bele tud írni, majd képes az eredeti formátumban való mentésre
Igazából a tableten eredetileg is elérhető QuickOffice nem nyerte meg a tetszésemet - pl. nem nyit .rtf fájlt. Nem mintha rendszeresen ebbe mentenék, de akkor is... Nem sokkal jobb a ThinkFree Office sem. Ám megint jött Sanci és az ő ötlete: mi lenne, ha keresnék valamilyen Documents To Go programot? A gyártó cég a PDA-k világában jártas, tehát nyilván mindent tud a fájlok megnyitásáról. 
Esetleg szükség lehet még olyan további, egyszerű alkalmazásra, amely egy mozdulattal nyitódik és az abban írt dolgok is később szerkeszthetők és megtekinthetők. 
Igen ám, de hol?
Nálam ez nem volt kérdés: mivel a Google Docs rendszerét elég régóta, indulása óta használtam, nyilván erre esett a választásom. Így ráadásul el tudtam érni azt is, hogy nem kell külön felhasználói név+jelszó párosokat megjegyezgetnem.
S mi a munka menete?
A szükséges fájlt pl. elküldöm magamnak email-ben, vagy felteszem a dropbox-ba, vagy a Google Docs-ba.
Ha a fájl a tabletre már le van töltve, a Total Commanderben megkeresem, s a felnyíló ablakban hozzárendelem a Documents To Go alkalmazást. Ez szinkronizál a Google Docs rendszerével, tehát vagy a tabletre mentek, vagy a Docs-ba (save as). 
A másik meg a jegyzetfüzet, amely eleve a Google Docs-ba menti el a gyártott jegyzetet, s az ott bármikor nyitható, szerkeszthető, tovább írható.
A két szükséges program letölthető innen:
Jegyzetfüzet:                  dl.dropbox.com/u/6029542/Mobisle.Notes.Gdocs.Notepad.1.0.5.Android.apk
Documents To Go:        dl.dropbox.com/u/6029542/dtg3004f.apk
***
P. s.
Igazából egy csomó érthetőbb lenne, de még nem találtam megfelelő képernyőmentő alkalmazást, ami nem root-jogú. Tehát most - többek között - ilyet keresek.

2 megjegyzés:

  1. Kedves Blogger!
    Most kaptam ajandekba a Kindle fire -t.
    Arra nem tudok rajonni, hogy mikepp olvashatok nem amazonos ebook-ot rajta. Tud ebben segiteni? Koszonom.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Krisztina, bár már próbáltam föntebb válaszolni, a konretizáláshoz sokat segítene, ha megadná a megnyitandó/olvasandó dokumentum, e-book formátumát tehát kiterjesztését!

    VálaszTörlés