2014. november 29., szombat

Új memória-felszabadító, és van már Chrome is

Egy komment szerint az általam korábban ajánlott Cleanmaster nevű program mindenféle kémkedést csinál, tehát - a kommentelő szerint - sírva törlendő. Bár igazából nem találtam ezen információnak más nyomát, óvatosságból törölte. Az igazat megvallva, nem tudom, mit lehetne egy tabletről (na jó: az én tabletemről) ellopni: azon tartalmat fogyasztok, emailt olvasok (végülis ez beférne az előbbi halmazba) nem bankolok, stb. Viszont az android-sajátosság miatt (gondolok most arra, hogy a programokat nem kikapcsolja, hanem hátrébb sorolja) valami RAM-felszabdító eszközre mégiscsak szükség lenne (van) mert a beépített alkalmazás  finoman szólva nem a legjobb. 
Tehát elkezdtem keresgélni, míg végül rátaláltam a Cleandroid nevű alkalmazásra (365 CleanDroid néven is fut) amelyet a szokásos yandex-tárhelyről le is lehet tölteni: https://yadi.sk/d/Jm3WCc-nd2yBr
Ezt akár automatizálni is lehet, meghatározott RAM-foglaltság felett felszabadítja a memóriát, a háttérben futó felesleges alkalmazások kikapcsolásával. Eddig nem találtam hátrányát, szóval az általam ajánlott kategóriában van...
A böngészést a Kindel Fire tableten sokáig a saját, beépített Silk böngészővel végeztem. Egyáltalán nem rossz, de bizonyos kényelmi funkciói miatt kétlaki lettem rászoktam a Dophin browserre is. (Ezt már jóval korábban ajánlottam.) Volt teszten Firefox, meg ki tudja, még milyen böngésző, de mindig visszatértem a két beválthoz. Ám nem túl régen rátaláltam egy olyan Chrome-ra amelyet a Kindel Fire eredeti, 2.x androd-verziójára alakítottak ki/át, majdnem mindegy. Aki rendszeresen olvassa ezen blogot (vagy most visszalapoz) megtalálhatja, hogy a Chrome androidos verziói a 4.x- re lettek fejlesztve. 
Nos, ezzel is jó tapasztalatokat szereztem. Példa az index.hu - igazából nem tudom, miért (de nagyon nem is érdekel...) ez a lap a tablet-mumus. Akkora méretű a nyitóoldala, hogy sokszor akár 1 perc is eltelik, mire megnyílik (már úgy értem, minden része) persze hozzáteszem azonnal, hogy nem mobilnézetben szeretem használni. Egy-egy belső oldal elolvasása, sőt megnyitása kínszenvedés. Sokszor nem is kínlódok a tablettel, majd, ha igazi géphez jutok, megnézem a korábban érdekesnek tűnő cikket. Na, a Chrome ajánlott verziója lényegesen gyorsabb eredményt hoz.
Letölthető innen: https://yadi.sk/d/S6OovupFd2ydp

3 megjegyzés:

  1. Tudom, hogy ez egy elég régi bejegyzés, de reménykedek, hogy még válaszolgatsz a zöldfülűek kérdéseire. :)
    A szüleim kaptak egy Kindle Fire HDX-et karácsonyra és megkértek, hogy magyarosítsam. Így jutottam ide a blogodra, ahol a MoreLocale 2-t ajánlod.
    Nagy nehezen sikerült átállítanom magyarra, mivel a legújabb MoreLocale 2 elég komoly bütykölést igényel.
    Újra is indítottam a Kindle-t, de a nagy lelkesedésemet letörte, hogy szinte alig írt át valamit magyarra. :( Erről tudsz valamit? A Kindle Fire HDX-en nem működik jól vagy én csináltam valamit rosszul?

    Köszi
    Anikó

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Anikó, alighanem az lehet a hiba, hogy a korábbi Kindle Fire Android 2.x míg a Kindle Fire HDX meg Android OS, v4.x (Jelly Bean - customized) verziót kapott. Megjegyzem, hogy a MoreLocale2 már a 2,x alatt sem úgy tette magyarrá a tabletet, mint mondjuk egy korabeli okosmobilt, ugyanis az Amazon szinte teljesen átszabta az Androidját. Most tehát az lehet egy megoldás, hogy újabb verziójú, a Jelly Bean-hez illeszkedő MoreLocale alkalmazást keressünk.
    https://yadi.sk/d/2Xc0As6adgfBe (morelocale2.3.1.apk)
    Telepítése előtt a korábbit javaslom törölni, és örülnék, ha megírnád tapasztalatod, főként azt, hogy segített-e ez az ötlet…

    VálaszTörlés