2014. február 1., szombat

Duolingo - tanuljunk nyelveket...!

Csak tegnap (2014. január 31.) jelent meg a hír, hogy a Duolingo nyelvtanuló alkalmazás immár magyar nyelven is elérhető. Ezt már korábban kipróbáltam (volna) az Amazon alkalmazásboltjából (mármint hogy mutassam, ismerem ám ezt a trendi kifejezést is...) de a nyelvi korlátokon fönnakadtam. Ugyanis a magyaron kívül sajnos nem ismerek más idegen nyelvet annyira, hogy ezen idegenen tanulhatnék egy még újabb, más idegen nyelvet. 
Így aztán most megint elmentem az Amazon oldalára, de onnan változatlanul egy öreg (1.X) verziószámú duolingo-alkalmazás érhető el.
Márpedig ez érdekel! Így aztán kiderítettem, hogy a magyar nyelvet is ismerő, és azon tanító alkalmazás a 2.2.0 verziószámot viseli.

Innentől kezdve nem volt megállás, elkezdtem keresni az ilyen jelű apk-fájlt. (A blogot rendszeresen olvasók bizonyára emlékeznek arra, hogy mindig olyan apk-fájlt ajánlok, vagy teszek könnyebben hozzáférhetővé, amely amúgy ingyenes.) Nem mondom, hogy egyszerű volt, de végül sikerrel jártam!
Letölthető innen: http://yadi.sk/d/Eg8OP5_xH6dne
És ha már itt vagyunk, érdeme néhány szót szólni a készítők üzleti modelljéről is - mert az egyszerűen zseniális.
A Duolingóban a nyelvi tanfolyamokat a játékokhoz hasonlóan fejlesztették, ezért a tanulás élménye olyan, mint egy mobil játék. A céget Luis von Ahn alapította, aki a pittsburghi Carnegie Mellon Egyetemen egy PhD hallgatójával kezdett el foglalkozni a játékos nyelvoktatás problémakörével, amihez gyorsan társult a szolgáltatás üzemeltetését biztosító üzleti modell. a reCAPTCHA esetében már bevált crowdsourcing. A felhasználók által begépelt szövegeket lehet hasznosítani a könyvdigitalizálási projektekben, azaz amikor begépel valaki egy képen látható szövegrészletet, azzal egyben hasznos munkát is végez. Itt ugyanez történik: a Duolingo használója ugyanis tanulás közben fordítási gyakorlatokat is kap. Például miután valaki megtanulta az ételek elnevezését egy nyelven, lefordíthat egy menüt. Ezeket a fordításokat aztán a Duolingo továbbértékesíti nemzetközi médiavállalatoknak.
Na, tehát ezért ingyenes - és tényleg jó!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése