2013. június 21., péntek

Egy kis gyorsításért - törlés

Az utóbbi dőben mintha kissé lassulni látszott volna a Kindle Fire tablet. Afféle szubjektív megállapításom ez, semmi mérést nem végeztem, csak éreztem, hogy például weboldalak megnyitásához mintha a korábbinál több időre lenne szükség.
Két böngésző maradt meg - az összes többi kipróbálása után - a gépemen, az eredeti, vagyis az Amazon Silk, s mellé a Dolphin Browser. Azt tapasztaltam ugyanis, hogy bizonyos típusú weboldalak megnyitásához ez utóbbi sokkal jobb.
Tehát azzal kezdtem, hogy a két böngésző Előzmény-mappáját rendesen kiürítettem. Nem nagy dolog, néhány koppintás és kész is lett.
Az eredmény viszont nem győzött meg.
Ezt követően tehát megnéztem, vajon mennyi helyet foglalnak el a különböző, már általam telepített alkalmazások. És még azt is, hogy melyek azok, amelyek szinte állandóan futnak. Ez utóbbiak közül próbáltam kilőni a nem szükségeseket. Android alatt ez az általam olvasott leírások szerint egyébként is rendesen hierarchiában vannak, tehát a fő, futó folyamat kapja a RAM-ot, míg a többi szép csöndben elvan a háttérben. No, még ezt a szép csöndet is kilövögettem. (Egyébként erre van alkalmazás, ajánlottam is, vissza kell nézni, akit érdekelne.)
Ez után következett a gyilkolászás. Körbenéztem a telepített alkalmazásokban, és egy csomó olyant találtam, amit tulajdonképpen soha nem használok. Néhány játéknak - így a teljes Angry Birds-sorozatnak - megkegyelmeztem (elsősorban nem is magam miatt, hanem azért, mert a gyermekeim is kézbe-kézbeveszik azért a tabletet...) de a többit könyörtelenül töröltem. Az apk-fájlok megvannak, ha bármelyik szükséges, néhány másodperc alatt újratelepíthető. Például, minek 3 fajta office a gépen...?!
Na, jött a próba, és valóban, most már érezhetően gyorsabb lett a Kindle Fire.
Vagyis, másképpen szólva, megint két korábbi tapasztalat-féle igazolódott be.
1. Mi szükség 23 millió alkalmazásra, ha csak - mondjuk - tizenötöt használunk?
2. Az androidos tablet végeredményben számítógép. Hogy nem egérrel meg billentyűzettel kattintgatunk rajta, az mindegy: ha elkezdjük terhelni, akkor arra lassabb működéssel reagál.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése